EVALUAREA RELATIEI PARINTE - COPIL

Nu este un secret ca rolul de parinte este unul din cele mai provocatoare roluri din viata noastra. Indiferent de stilul parental, calitatea calitatea relatiei parinte – copil este cruciala pentru dezvoltarea timpurie a copiilor si are efecte asupra sanatatii emotionale si a starii de bine pe parcursul intregii vieti. 

  • Copiii care au relatii hranitoare cu parintii lor sunt capabili sa dezvolte relatii sanatoase si cu cei din jur, sa stabileasca legaturi securizante si prietenii cu cei de varsta lor.
  • Ei au o capacitate crescuta de autoreglare a emotiilor in situatii de stres sau dificile
  • O relatie sanatoasa parinte - copil reprezinta un factor principal in dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala a copiilor
  • Implicarea intr-un mod constructiv a parintilor in viata copiilor asigura un cadru necesar pentru obtinerea unor performante ridicate
  • Copiii care au o relatie securizanta si pozitiva cu parintii lor isi dezvolta abilitatile adaptative necesare pentru o viata autonoma si echilibrata

Evaluarea relatiei parinte – copil ofera o perspectiva ampla asupra relatiei pe care un copil o are cu parintele sau, asupra punctelor forte sau aspectelor de imbunatatit. Aceasta se realizeaza atat cu ajutorul informatiilor furnizate de partinti in cadrul interviului initial, cat si prin tehnici si metode diferite, cum ar fi:

  1. Metode expresive pentru identificarea rolurilor si tiparelor de comunicare dintre membrii unei familii - acestea sunt folosite atat in faza de evaluare, cat si ulterior in faza de interventie terapeutica. Instrumente precum desenul, jocurile, sculptura familiei ajuta familia sa dezvolte noi constientizari despre functionarea sa, despre dinamica familiala, despre rolul pe care il are fiecare in cadrul sistemului familial, tiparele de comunicare, dificultati dar si resurse.
  2. Tehnica structurata de observare a calitatii interactiunilor dintre parinte si copil prin care se identifica modul in care copilul reactioneaza la incercarile parintelui de a:
    • Structura mediul si de a stabili asteptari si limite clare si potrivite
    • Angaja copilului in interactiunea dintre ei, ramanand in acelasi timp acordat la emotiile si senzatiile acestuia
    • Raspunde intr-un mod hranitor la nevoile copilului, fiind capabil sa il linisteasca si sa il calmeze la nevoie
    • Oferi si a raspunde provocarilor potrivite varstei si nivelului de dezvoltare al copilului

Evaluarea relatiei parinte – copil face parte din evaluarea psihologica a copilului sau poate fi realizata independent. 

CONTACTEAZA-MA
ADRESA
Str. Cercului nr. 2, et. 3, ap. 8, Sector 2, Bucuresti
Tel: 0737252570