Monica Poplacenel. Psiholog. Psihoterapeut.

Alaturi de copilul tau

Dezvoltare personala copii si adolescenti

De ce este nevoie de dezvoltare personala?

  • Copiii si adolescentii care manifesta comportamente sociale, emotionale si comportamentale sanatoase sunt mai predispusi catre rezultate academice mai bune (Cohen and others 2005; Zero to Three 2004)
  • Capacitatea de reglare emotionala este importanta deoarece joaca un rol important in acceptarea copiilor de catre colegi si profesori, precum si in nivelul de inteligenta sociala perceput de cei din jur (National Scientific Council on the Developing Child 2004)
  • Capacitatea de a-si controla impulsurile ii ajuta in adaptarea la diverse situatii sociale si sa urmeze regulile.
  • Stabilirea unor relatii pozitive cu adultii semnificativi din viata (parinti, bunici, ingrijitori, profesori, etc.) este strans legata de siguranta emotionala a copilului sau adolescentului, de identitatea sa precum si de modul in care este perceputa lumea inconjuratoare

Dezvoltarea personala prin psihodrama​

  • Are ca scop schimbarea comportamentului copilului sau adolescentului cu ajutorul tehnicilor de actiune psihodramatice (cum ar fi activitati in semi-realitate, jocul de rol, statuia, etc.).
  • Ofera un mediu potrivit pentru eliberarea spontaneitatii si creativitatii innascute astfel incat copilul sau adolescentul devine capabil sa isi depaseasca blocajele, sa isi dezvolte personalitatea.
  • Creativitatea, fantezia și imaginația sunt elemente prezente în spațiul psihodramatic, iar copiii sunt încurajați să se inspire din creativitatea lor înnăscută ca forță a schimbării. În acest spațiu, participanții intră într-o lume fantastică, uneori miraculoasă, alteori ludică și care îi ajută să își schimbe nu doar imaginea de sine, ci și modul în care trăiesc
  • În grupul de psihodramă un copil sau adolescent poate să își asume roluri diferite, ceea ce îi va permite să își dezvolte aspecte și dimensiuni ascunse ale individualității, îmbogățindu-și astfel personalitatea.
  • Activitatile psihodramatice ofera o oportunitate de proiectie si de dezvoltare, pentru ca fiecare participant sa isi afirme individualitatea unica si indivizibila, sa elaboreze stilul propriu de viata (Adler, 2011)

Importanta grupului in dezvoltarea personala a copiilor si adolescentilor

Grupul le oferă membrilor săi o nouă experiență care le comunică un sentiment de siguranță, și, datorită variatelor posibilități de atașament, pare mult mai puțin înfricoșător pentru copii decât sesiunile individuale. 

Prin interacțiune și relațiile cu alte persoane de vârste apropiate, copiii învață corectitudinea, reciprocitatea și cooperarea. Copiii pot acumula aceste abilități importante – precum și capacitatea de a gestiona agresivitatea într-un mod constructiv – doar prin relații cu colegii.

Climatul cald, plin de toleranță și acceptare reciprocă pe care îl oferă grupul psihodramatic le permite participanților să se exprime liber în grup și astfel este încurajată transformarea imaginii de sine.

Sentimentul de apartenență la grup le perrmite participanților să iasă din zona de confort, să experimenteze alte roluri sociale și astfel să își crească independența și autonomia.

CONTACTEAZA-MA
ADRESA
Str. Cercului nr. 2, et. 3, ap. 8, Sector 2, Bucuresti
Tel: 0737252570