CE ESTE O EVALUARE PSIHOLOGICA?
O evaluare psihologica reprezinta un proces detaliat de analiza si filtrare a unor informatii complexe despre tine sau copilul tau, realizat de catre un psiholog clinician. Metodele utilizate sunt variate si depind de nevoile persoanei evaluate.
Rolul psihologului in acest proces nu este doar de a aduna informatii, ci de a extrage din multitudinea de detalii pe cele care pot contribui la o intelegere mai buna a persoanei evaluate, a relatiilor din viata acesteia precum si la luarea unei decizii in legatura cu abordarea potrivita in procesul psihoterapeutic.
O evaluare psihologica poate fi realizata atat pentru copii cat si pentru adulti si poate oferi informatii legate de functionarea pe mai multe niveluri:
- cognitiv: existenta unei tulburari de invatare, memorie, atentie, limbaj, coeficient de inteligenta
- emotional - afectiv: severitatea simptomelor anxioase sau depresive, stiluri pozitive sau negative de coping, iritabilitate, fobii
- social - comportamental: comportament agresiv, conflicte, impulsivitate
- personalitate: trasaturile de personalitate
CAND ESTE NEVOIE DE O EVALUARE PSIHOLOGICA?
Atunci cand observi anumite simptome sau semne care iti ridica intrebari in ceea ce te priveste pe tine sau copilul tau, este recomandat sa apelezi la un psiholog clinician pentru o evaluare. Acestea includ, fara a fi limitate la:
- Retragere sociala, pierderea interesului in interactiunile cu ceilalti, in special cu prietenii apropiati sau membrii familiei
- Probleme cognitive, de memorie, concentratie, limbaj sau gandire rationala
- Functionalitate scazuta la scoala, munca sau in cadrul activitatilor sociale. Acestea includ si abandonarea activitatilor placute facute anterior sau dificultati in realizarea sarcinilor obisnuite.
- Apatie, lipsa de motivatie sau dorinta
- Schimbari frecvente ale starilor emotionale
- Sensibilitate crescuta, sentimentul ca esti coplesit sau incarcat senzorial.
- Comportament neobisnuit
- Schimbari de alimentatie sau somn
- Gandire irationala, tipare de ganduri ilogice care afecteaza negativ viata de zi cu zi
- Anxietate sau panica
CUM ARATA O EVALUARE PSIHOLOGICA?
Testarea psihologica clinica poate implica chestionare formale, liste, sondaje, interviuri si observatii. Tipul acesteia depinde de cele mai multe ori de persoana evaluata si de obiectivele evaluarii, si ia in calcul factori diversi cum ar fi varsta, simptomele curente, abilitatile, atitudinile, functionarea cognitiva, etc. Instrumentele standardizate utilizate sunt validate pe populatia romaneasca si pot fi gasite aici.
In plus fata de evaluarea clinica a anumitor aspecte, in cazul copiilor si adolescentilor se va realiza o evaluare a relatiilor acestora cu parintii sau alte persoane de atasament din viata lor.
CE NU ESTE O EVALUARE PSIHOLOGICA?
Evaluarea psihologica nu reprezinta un diagnostic medical, chiar daca ea ne ofera indicatii in aceasta directie. Un astfel de diagnostic poate fi pus doar de catre medicul psihiatru.
Raportul de evaluare psihologica nu reprezinta un act justificativ pentru anumite situatii juridice (procese pentru custodie, procese impotriva unor institutii, etc.). Rezultatele sale sunt confidentiale si pot fi folosite ca referinta doar pentru consiliere scolara, pentru planificarea interventiilor terapeutice sau pentru recomandarea de a consulta alti specialisti.