CE ESTE O EVALUARE PSIHOLOGICĂ?
O evaluare psihologică reprezintă un proces detaliat de analiză și filtrare a unor informații complexe despre tine sau copilul tău, realizat de către un psiholog clinician. Metodele utilizate sunt variate și depind de nevoile persoanei evaluate.
Rolul psihologului în acest proces nu este doar de a aduna informații, ci de a extrage din multitudinea de detalii pe cele care pot contribui la o înțelegere mai bună a persoanei evaluate, a relațiilor din viața acesteia precum și la luarea unei decizii în legătură cu abordarea potrivită în procesul psihoterapeutic.
O evaluare psihologică poate fi realizată atât pentru copii cât și pentru adulți și poate oferi informații legate de funcționarea pe mai multe niveluri:
- cognitiv: existența unei tulburări de învățare, memorie, atenție, limbaj, coeficient de inteligență, sau a unui profil de supradotare
- emoțional - afectiv: severitatea simptomelor anxioase sau depresive, stiluri pozitive sau negative de coping, iritabilitate, fobii
- social - comportamental: comportament agresiv, conflicte, impulsivitate
- personalitate: trăsăturile de personalitate
CÂND ESTE NEVOIE DE O EVALUARE PSIHOLOGICĂ?
Atunci când observi anumite simptome sau semne care îți ridică întrebări în ceea ce te privește pe tine sau copilul tău, este recomandat să apelezi la un psiholog clinician pentru o evaluare. Acestea includ, fără a fi limitate la:
- Retragere socială, pierderea interesului în interacțiunile cu ceilalți, în special cu prietenii apropiați sau membrii familiei
- Probleme cognitive, de memorie, concentrare, limbaj sau gândire rațională
- Funcționalitate scăzută la școală, muncă sau în cadrul activităților sociale. Acestea includ și abandonarea activităților plăcute făcute anterior sau dificultăți în realizarea sarcinilor obișnuite.
- Apatie, lipsa de motivație sau dorință
- Schimbări frecvente ale stărilor emoționale
- Sensibilitate crescută, sentimentul că ești copleșit sau încărcat senzorial.
- Comportament neobișnuit
- Schimbări de alimentație sau somn
- Gândire irațională, tipare de gânduri ilogice care afectează negativ viața de zi cu zi
- Anxietate sau panică
CUM ARATĂ O EVALUARE PSIHOLOGICĂ?
Testarea psihologică clinică poate implica chestionare formale, liste, sondaje, interviuri și observații. Tipul acesteia depinde de cele mai multe ori de persoana evaluată și de obiectivele evaluării, și ia în calcul factori diverși precum vârsta, simptomele curente, abilitățile, atitudinile, funcționarea cognitivă, etc. Instrumentele standardizate utilizate sunt validate pe populația românească și pot fi găsite aici.
În plus față de evaluarea clinică a anumitor aspecte, în cazul copiilor și adolescenților se va realiza o evaluare a relațiilor acestora cu părinții sau alte persoane de atașament din viața lor.
CE NU ESTE O EVALUARE PSIHOLOGICĂ?
Evaluarea psihologică nu reprezintă un diagnostic medical, chiar dacă ea oferă indicații în această direcție. Un astfel de diagnostic poate fi pus doar de către medicul psihiatru.
Raportul de evaluare psihologică nu reprezintă o expertiză judiciară sau un act justificativ pentru anumite situații juridice (procese pentru custodie, procese împotriva unor instituții, etc.). Rezultatele sale sunt confidențiale și pot fi folosite ca referință doar pentru consiliere școlară, pentru planificarea intervențiilor terapeutice sau pentru recomandarea de a consulta alți specialiști.