Monica Poplacenel. Psiholog. Psihoterapeut.

Recunoștința – cum să o practici împreună cu copilul tău pentru a-l ajuta să fie mai fericit

Să îți exprimi recunoștința pentru diferite aspecte ale vieții tale reprezintă un obicei care te poate ajuta să privești lumea într-un mod diferit. Îți ofer mai jos o tehnică prin care poți să înveți cum să practici recunoștința zilnic: borcanul recunoștinței.

Americanii au o sărbătoare importantă pe care o dedicată recunoștinței, și anume Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day). Deși este doar o zi, ea aduce un omagiu acestui sentiment deosebit pe care din păcate ne-am dezobișnuit să îl simțim.

Studiile au demonstrat că practicarea regulată a recunoștinței are efecte benefice asupra noastră, deoarece poate reduce stresul, crește nivelul de fericire și dezvolta empatia.

Un studiu efectuat de Jeffrey Froh și colegii săi în 2010 a descoperit că adolescenții care practică recunoștința în mod regulat:

  • au un nivel de satisfacție mai mare
  • își folosesc abilitățile pentru a face fapte bune
  • sunt mai implicați în activitățile școlare și extra-școlare
  • au note mai mari
  • sunt mai empatici
  • sunt mai puțin invidioși, deprimați sau anxioși

Un alt studiu publicat în 2013 demonstrează că recunoștința îți îmbunătățește și sănătatea fizică, îți reduce durerile și te determină să ai mai multă grijă de corpul tău.

Una din modalitățile prin care îți poți învăța copilul să vadă lucrurile bune din viața sa este un borcan al recunoștinței. Acesta reprezintă un mod amuzant și creativ prin care copiii (și nu numai) pot să exerseze recunoștința.

Puteți să creați câte un borcan pentru fiecare membru al familiei sau unul singur pentru toți.

Cum să creezi borcanul recunoștinței?

Un prim pas este să povestești cu copilul tău despre recunoștință și semnificația acesteia. Puteți nota orice idee vă trece prin cap legată de acest concept, puteți desena simboluri, imagini sau chiar să faceți un colaj. Este o activitate nu doar creativă, ci și amuzantă, însă este foarte important să aplicați una din regulile de aur ale comunicării, și anume să nu criticați ideile celorlalți, indiferent cât de diferite sunt acestea.

Personalizați apoi fiecare borcan cu accesorii decorative, cu vopsea, sclipici, panglici sau orice altceva vă trece prin cap. După finalizarea acestui pas, este timpul să adăugați primele trei bilețele de recunoștință.

O astfel de notă descrie ceva pentru care cel care o scrie este recunoscător, și poate fi mai lungă sau mai scurtă, formală sau informală, în funcție de ceea ce simte fiecare. Găsiți mai jos câteva exemple sau dacă aveți nevoie de inspirație puteți descărca ghidul nostru cu idei:

”Sunt recunoscător pentru câinele meu care mă iubește necondiționat și mă face să râd”.

”Sunt recunoscător pentru lego-ul pe care l-am primit de ziua mea, chiar mi-l doream!”

”Azi la prânz am mâncat pizza, este preferata mea!”

”Mulțumesc mama că azi m-ai lăsat să dorm mai mult”.

Download PDF • Ghid Bilete Borcanul Recunostintei

Îndoiți aceste bilețele și puneți-le în borcan. Atunci când scrii despre lucrurile sau persoanele pentru care ești recunoscător, aceste gânduri și emoții sunt mult mai puternice decât atunci când doar le gândești, iar borcanul va fi acolo pentru a-ți reaminti de fiecare dată când ai nevoie despre lucrurile bune din viața ta, mai ales în acele zile inevitabile în care te simți deprimat sau trist, copleșit sau pur și simplu nervos.

Planificați-vă să începeți cu trei bilețele de recunoștință pe zi. Este important ca această activitate să devină un obicei și pentru părinți, pentru a-i încuraja astfel pe cei mici să facă același lucru. Bilețele pot fi ulterior folosite pentru discuții pline de emoție cu copiii sau activități creative cum ar fi crearea unor povești sau jocuri de rol pe baza lor.

Postari recente

Toate postarile
Cum să îți ajuți copilul să devină mai empatic?

Cum să îți ajuți copilul să devină mai empatic?

Probabil că ai auzit deja expresia ”înainte să critici pe cineva, mergi o ora în pantofii lui”. Ea reprezintă…
CE ESTE EMPATIA?

CE ESTE EMPATIA?

Sunt unele persoane născute cu un creier programat pentru a fi empatic? Poate fi compasiunea învățată? Ce obiceiuri sau…
Recunoștința – cum să o practici împreună cu copilul tău pentru a-l ajuta să fie mai fericit

Recunoștința – cum să o practici împreună cu copilul...

Să îți exprimi recunoștința pentru diferite aspecte ale vieții tale reprezintă un obicei care te poate ajuta să privești…
CONTACTEAZA-MA
ADRESA
Str. Cercului nr. 2, et. 3, ap. 8, Sector 2, Bucuresti
Tel: 0737252570